preskoči na sadržaj

Osnovna škola Draganići

Login
 

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 404
Raspored zvonjenja

1.  08:00 - 08:45       
2.  08:50 - 09:35             
veliki odmor 15 min
3.  09:50 - 10:35
veliki odmor 10 min
4.  10:45 - 11:30
5.  11:35 - 12:20
6.  12:25 - 13:10
7.  13:15 - 14:00

Google servisi

Događanja u našoj školi
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
2. smotra dječjih lutkarskih predstava Lutkarska zraka
Autor: Daniela Orlović, 29. 2. 2020.

Pozvani ste da se sa svojim učenicima i lutkarskim družinama uključite i odazovete na 2. smotru dječjih lutkarskih predstava Lutkarska zraka koja će se održati…
Prijavite se i sudjelujte na 2. Smotri učeničkih lutkarskih skupina učenika OŠ

… u prostorijama Kulturnog centra Draganići 7. svibnja 2020. u organizaciji i suradnji OŠ Draganići, Udruge Zraka i Općine Draganići.

Lutkarska zraka je projekt koji obuhvaća smotru lutkarskih predstava učenika osnovnih škola, izvedbu predstava na pozornici kao i samu razmjenu dječjih iskustava, ideja u izradi lutaka i osvrt na sam stvaralački proces. Prošle godine razmijenili smo brojne ideje i iskustva.

PROPOZICIJE SUDJELOVANJA:

✿ Na smotru se mogu prijaviti lutkarske družine učenika osnovnih škola sa svojim lutkarskim predstavama.

✿ Predstave mogu biti isključivo lutkarske ili  kombinacije scensko –lutkarskih izvedbi.

✿ U predstavama koje prijavljujete treba koristiti neke od tipova lutaka: marionete- lutke na koncu, štapne lutke, ručne lutke-ginjole, maske, zijevalice, štapne lutke- javajke, gigantske ili velike lutke, kazalište predmeta ili materijala, kazalište sjena, crno kazalište…

✿ Izvedba lutkarske predstave može trajati 5- 15 minuta

✿ Broj učenika nije ograničen

Škole i mentori se sa svojim lutkarskim predstavama mogu prijaviti na lutkarsku smotru na e-mail OŠ Draganići ured@os-draganici.skole.hr ili na e-mail voditeljice projekta Matilde Marković matilda.markovic@skole.hr najkasnije do 25. ožujka 2020. radi same organizacije smotre.

Molim vas da u prijavi za sudjelovanje ispunite i elektronskim putem na navedene adrese pošaljete priloženi obrazac i prijavnicu.

Očekujemo vaše prijave, prijateljsko druženje, stvaranje novih prijateljskih veza kako među našim učenicima tako i uspješne poslovne suradnje naših učitelja i škola te se nadamo da će se kroz ovaj projekt potaknuti interes za bavljenje lutkarstvom u školama, da će se lutka primjenjivati u  okviru nastavnog procesa te da će naša općina Draganić postati malo mjesto lutkarstva  i koje će obasjati dječja lutkarska zraka radosti i vedrine.

U nadi ugodne i pozitivne suradnje i iščekivanju vaših prijava srdačno vas pozdravljamo!

Draganići, 21.2.2020.

Matilda MARKOVIĆ, voditeljica projekta Lutkarska zraka        
Kristina VRBANEK, Udruga Zraka Draganić
Marica JURČIĆ, ravnateljica OŠ Draganići 


Potaknuti idejom o potrebi razmjene iskustava u okviru smotre za učenike i učitelje, mentore, voditelje lutkarskih i dramskih družina bit će organizirane razne radionice o uporabi lutke u nastavnom procesu .

Rijetko koji predmet ima toliko raznovrsnu i važnu ulogu u životu djece i učenika kao što je ima lutka. Ona potiče i razvija maštu, utječe na razvoj psihofizičkih osobina, koordinira pokrete, potiče pravilan govor, razvija smisao za život i rad u zajednici, njeguje i stvara osjećaj odgovornosti. Uporabom lutke u radu s učenicima različitog uzrasta mogu se proigrati različite životne situacije u kojima se oni sami mogu naći, mogući susreti sa strancima, ponašanja u različitim ustanovama, mogu se predvidjeti njihove reakcije te vrlo dobro ukazati na posljedice određenih ponašanja.

Lutkarskim edukacijama želimo ukazati na problem nedovoljne primjene ove metode i sredstva u nastavnoj praksi te kroz različite radionice želimo istaknuti pozitivne učinke lutke u nastavnom procesu. Kod učitelja je jako važno naglasiti potrebu odbacivanja stereotipa u poimanju lutke te osvijestiti potrebu razvijanja pedagoške kompetentnosti za primjenu lutke u nastavi, osvijestiti prednosti lutke pri razvijanju komunikacijskih, odgojnih, obrazovnih i funkcionalnih zadaća, primjenom poticati zajedništvo, napraviti odmak od suvremene informacijsko komunikacijske tehnologije i unaprjeđivati pozitivne vrijednosti svakog razreda temeljne su vrijednosti i ishodi u kojima nam kontinuirana primjena lutke u nastavi može pomoći.

Lutkarstvo je pomalo zapostavljeno u odnosu na druge umjetnosti te je učitelje i druge odgojno obrazovne djelatnike potrebno podučiti tehnikama lutkarstva, izradi lutaka, stvaranju i režiji lutkarskih predstava te im približiti lutku kao medij i moderno suvremeno didaktičko sredstvo i nastavno pomagalo kako u nastavi tako i u pristupu osjetljivim temama. Priloženi dokumenti:
Prijavnica-Lutkarska-zraka-1.docx (102.66 KB)
Privola-roditelja.docx (96.01 KB)


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju